Mi is az épületautomatizálás?

Gyakran hallható az épületautomatizálás mellett az okosotthon kifejezés a gyakorlatban. A következő bejegyzésben ezt a témát boncolgatjuk.

Manapság elég sok mindent okosnak mondunk, de sok esetben ez csak annyit jelent, hogy az adott eszközt a telefonunkon keresztül tudjuk vezérelni. Mi a helyzet az épületekkel, merülhet fel a kérdés bárkiben. Ugyan a telefonos vezérlésre többnyire itt is lehetőség adódik, de az túlmutat azon, hogy az árnyékoló leengedéséhez nem kell kikelni a fotel kényelméből és telefonunk érintőkijelzőjét használva oldjuk meg ezt a feladatot.

Az okosotthonok fókusza az automatizáláson van. Központi szerepe a felhasználók kézi beavatkozásának csökkentése az automatika lévén s így rengeteg apró terhet levéve a felhasználó válláról továbbra is egy teljes értékű és feladatokat ellátó otthonnal rendelkezünk.

Miért érdemes épületautomatizálást alkalmazni?

Sokunk fejében megfordult már, hogy:

“De jó volna ha megcsinálná magától…”

Kiss Béla – megélhetési egyetemista

Túlmutatva a kényelmi funkciókon, melyek alkalmazási lehetősége közel végtelen, az egyik kiemelkedő szempont az energiahatékonyság.

Az energiaforrások felhasználásáról és alkalmazásáról, illetve azok szektoronkénti eloszlásáról külön fejezeteket lehetne írni, azonban előlegezzünk meg annyit, hogy az épületek energiaigénye és így a teljes épületfenntartási szektor energia szükséglete jelentős hányadát teszi ki az összenergia felhasználásnak.

Súlyos wattokat tudunk megspórolni a világítás, a hűtés és fűtés, illetve egyéb háztartási funkciók megfelelő működtetésével.

A bolygónkon végzett biológiai lábnyom csökkentése mellett, megfelelő energiafelhasználás alkalmazásával a számláink költsége is csökkenthető.

Anyagilag lottózni vagy épületautomatizálást beépíttetni az otthonunkba éri meg jobban? Nem tudjuk egyelőre, de amint nem egy házat építünk, kiszámoljuk mindenképp.

A következő épületvillamossággal foglalkozó posztokban részletesen végigmegyünk a fenti témákon és bemutatjuk a ház rendszereit!:)

July 4, 2019